خواص کنگر برای سلامتی؛ 8 فایده بی نظیر این گیاه که باید بدانید

به گزارش وبلاگ خلیج اپ، کنگر از گیاهان بی نظیری است که فیبر، آنتی اکسیدان و مواد مغذی زیادی دارد و می تواند به بهبود سلامت بدن یاری کند. این گیاه در انواع طب های سنتی استفاده می گردد و کارشناسان هم خواص کنگر را که شامل بهبود سلامت دستگاه گوارش، پاکسازی کلیه ها و بعلاوه مبارزه با سرطان می گردد تأیید می نمایند.

خواص کنگر برای سلامتی؛ 8 فایده بی نظیر این گیاه که باید بدانید

کنگر و انواع گوناگون آن از جمله کنگر فرنگی و کنگر کوهی به علت خواص درمانی بالایی که دارند از سده ها پیش استفاده شده و به حفظ سلامتی مردم یاری نموده اند. شما با اضافه کردن این گیاه به برنامه غذایی خود می توانید سلامت قلب و عروق، کبد و دستگاه گوارش خود را بهبود ببخشید و از انواع بیماری ها در امان بمانید.

در این نوشته می خواهیم نگاه دقیق تری به کنگر بیندازیم و ببینیم مصرف آن چه فوایدی برای سلامتی دارد. در ادامه کنگر و گیاهان مشابه آن را آنالیز می کنیم، سپس به سراغ خواص کنگر و نحوه مصرف آن می رویم. پس با ما همراه باشید.

در این نوشته می خوانید:

کنگر چیست و چه فوایدی دارد؟

چگونه می توانید کنگر را به برنامه غذایی خود اضافه کنید؟

عوارض جانبی و مضرات کنگر

کنگر چیست و چه فوایدی دارد؟

کنگر نوعی گل خار به شمار می رود. گل خار به گروهی از گیاهان گلدار گفته می گردد که خارهای تیزی در لبه برگ های خود دارند. به طور کلی، کنگر ایرانی، کنگر فرنگی و خار مریم از یک خانواده هستند و به همین علت خواص مشابه ای هم برای سلامتی دارند.

برای نمونه، کنگر فرنگی سرشار از فیبر، پروتئین و انواع ویتامین ها است و می تواند کارکرد کبد را بهبود ببخشد، جلوی تجمع چربی را بگیرد، اوره و کلسترول را از بدن دفع کند و سطح تری گلیسیرید و کلسترول را کاهش دهد و بعلاوه بسیاری از بیماری های گوارشی و پوستی را درمان کند.

این ماده غذایی به علت فیبر بالایی که دارد می تواند جلوی پرخوری را بگیرد و شما را برای مدت زمان بیشتری سیر نگه دارد. شما با مصرف کنگر فرنگی می توانید اشتهای خود را کنترل کنید و کمتر به سراغ هله هوله و غذاهای ناسالم بروید. بنابراین، با اضافه کردن این خوردنی به برنامه غذایی خود خواهید توانست رژیم سالم تری داشته باشید و کالری مصرفی خود را کاهش دهید تا چربی بسوزانید و وزنتان را مدیریت کنید.

کنگر کوهی هم نوع دیگری از کنگر است که در بهار و تابستان به صورت خودرو در دامنه کوه ها رشد می نماید. انواع کنگرها و خار مریم دارای فواید مشابه ای هستند و برای حفظ سلامتی بدن استفاده می شوند. البته خار مریم بیشتر به علت خواصی که برای سلامت پوست دارد شناخته می گردد.

ولی به طور کلی، این دسته از گیاهان می توانند به بهبود سلامت کبد، درمان کبد چرب، کاهش سطح کلسترول، لاغری و کاهش وزن، بهبود دستگاه گوارش و بعلاوه مبارزه با سرطان یاری نمایند. در ادامه 8 فایده مصرف کنگر ایرانی و کنگر فرنگی را آورده ایم که شامل خواص کنگر کوهی هم می شوند و خار مریم نیز بیشتر این فواید را دارا است.

1. انواع کنگر سرشار از مواد مغذی هستند

کنگر ایرانی و کنگر فرنگی حاوی سطح بالایی از مواد مغذی هستند و هر فنجان (170 گرم) کنگر پخته دارای ارزش غذایی زیر است:

ارزش غذاییمیزان
انرژی90 کیلوکالری
کربوهیدرات20 گرم
فیبر10 گرم
پروتئین5 گرم
چربی6 گرم
فولات34 درصد از احتیاج روزانه بدن
مس21 درصد از احتیاج روزانه بدن
منیزیم15 درصد از احتیاج روزانه بدن
ویتامین ث12 درصد از احتیاج روزانه بدن
نیاسین10 درصد از احتیاج روزانه بدن
ریبوفلاوین10 درصد از احتیاج روزانه بدن
پتاسیم9 درصد از احتیاج روزانه بدن
فسفر9 درصد از احتیاج روزانه بدن
ویتامین ب67 درصد از احتیاج روزانه بدن

کنگرهای گوناگون چربی کمی دارند و در عین حال سرشار از پروتئین، فیبر، ویتامین و انواع مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها هستند. به همین علت، شما با مصرف این گیاهان می توانید احتیاج بدن را به بیشتر مواد مغذی برطرف کنید و بعلاوه با کاهش اشتها و کالری مصرفی خود از خواص کنگر برای لاغری و کاهش وزن بهره مند شوید.

2. می توانند سطح کلسترول بدن را بهبود ببخشند

یک پژوهش نشان داده مصرف روزانه عصاره کنگر به مدت 5 تا 13 هفته توانسته سطح کلسترول کلی بدن و بعلاوه کلسترول بد (LDL) را کاهش دهد. کلسترول یک جزء ساختاری ضروری از هر سلول در بدن به شمار می رود. کلسترول دو نوع خوب (HDL) و بد (LDL) دارد. کلسترول خوب به انتقال کلسترول به کبد و دفع آن یاری می نماید. ولی کلسترول بد باعث می گردد کلسترول به شریان ها و سرخرگ ها برود و پس از انباشته شدن منجر به بیماری سختاک سرخرگ ها گردد.

پژوهش دیگری هم با آنالیز 14 مطالعه گوناگون نتیجه گرفته استفاده از کنگر فرنگی می تواند به طور قابل توجه ای سطح تری گلیسیرید، کلسترول بد و سطح کلی کلسترول بدن را کاهش دهد. افزون بر این، آزمایش هایی که روی جانوران صورت گرفته اند هم نشان داده اند مصرف منظم عصاره کنگر فرنگی با کاهش 30 درصدی کلسترول بد و کاهش 22 درصدی تری گلیسیرید همراه است.

به طور کلی، از آنجا که کنگر حاوی لوتئولین است می تواند تأثیر مثبت زیادی روی سطح کلسترول بگذارد. این آنتی اکسیدان از تشکیل کلسترول جلوگیری می نماید و سایر ترکیبات کنگر هم باعث می شوند بدنتان بهتر کلسترول را پردازش کند و سطح آن را کاهش دهد.

3. به تنظیم فشار خون یاری می نمایند

کنگر می تواند برای کسانی که به فشار خون بالا دچار هستند هم مفید باشد. چندین آنالیز نشان داده اند استفاده از مکمل و عصاره کنگر فرنگی می تواند فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را در افراد مبتلا به فشار خون بالا به میزان چشمگیری کاهش دهد. فشار خون سیستولیک و دیاستولیک به ترتیب به حداکثر فشاری که خون به دیواره سرخرگ ها هنگام ضربان قلب و استراحت قلب وارد می نماید اشاره دارند.

هنوز اطلاعات دقیقی درباره نحوه تأثیرگذاری کنگر روی فشار خون در دست نیست، ولی بعضی پژوهش های قدیمی که روی جانوران آزمایش نموده اند به این نتیجه رسیده اند که عصاره کنگر فرنگی حاوی آنزیمی است که می تواند رگ های خونی را گشاد نموده و از این طریق سطح فشار خون را تنظیم کند. افزون بر این، کنگر حاوی مقادیر بالایی از پتاسیم است و این ماده مغذی هم به تنظیم فشار خون یاری می نماید.

با وجود همه این ها، دقیق نمی توان گفت که مصرف کنگر ایرانی یا کنگر فرنگی می تواند تأثیر زیادی روی کاهش فشار خون بگذارد یا خیر، زیرا در این پژوهش ها از عصاره کنگر بسیار غلیظ استفاده شده و به احتمال زیاد مصرف گیاه کنگر تأثیر کمتری خواهد داشت.

4. برای حفظ سلامت کبد فوق العاده هستند

یکی از مهم ترین خواص کنگر این است که به حفظ سلامت کبد یاری می نماید و افزون بر پیشگیری از آسیب های کبد منجر به رشد بافت های نو کبدی هم می گردد. این در حالی است که فراوری صفرا را افزایش می دهد و به حذف سموم مضر از کبد شما یاری می نماید.

در یک مطالعه که روی موش ها انجام شد، عصاره کنگر فرنگی توانست التهاب و مرگ سلول های کبدی را کاهش دهد. پژوهش های انسانی هم اثرات مثبتی را نشان داده اند و نتیجه گرفته اند این گیاه برای مبتلایان به کبد چرب بسیار مفید است.

برای نمونه، یک پژوهش با آزمایش روی 90 نفر که به کبد چرب دچار بودند نشان داد مصرف 600 میلی گرم عصاره کنگر فرنگی به طور روزانه برای مدت زمان 2 ماه توانست منجر به بهبود کارکرد کبد گردد. آنالیز های دیگر هم نتیجه گرفته اند استفاده از مکمل های کنگر می تواند سطح آنزیم های کبدی را کاهش دهد و با این کار به کاهش التهاب و آسیب های کبد یاری کند.

5. به بهبود سلامت دستگاه گوارش یاری می نمایند

از دیگر خواص کنگر می توانیم به بهبود کارکرد دستگاه گوارش اشاره کنیم. این ماده غذایی منبع بسیار خوبی از فیبر است و می تواند باکتری های مفید روده را افزایش دهد، جلوی ابتلا به سرطان های روده را بگیرد و بعلاوه با بهبود اسهال و یبوست به حفظ سلامت دستگاه گوارش یاری کند.

کنگر حاوی اینولین است، نوعی فیبر که به عنوان یک پریبیوتیک عمل می نماید. پریبیتویک ها منجر به تحریک و فعال شدن باکتری های مفید روده می شوند. شما با مصرف کنگر می توانید جلوی سوءهاضمه، نفخ، حالت تهوع و سوزش سر دل را بگیرید. افزون بر این، استفاده از کنگر به همراه زنجبیل هم برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و سوءهاضمه را درمان می نماید.

6. می توانند نشانه های سندرم روده تحریک پذیر را بهبود ببخشند

سندرم روده تحریک پذیر روی دستگاه گوارش تأثیر می گذارد و می تواند منجر به درد معده و شکم، گرفتگی ماهیچه ها، اسهال، نفخ و یبوست گردد.

پژوهش گران ادعا می نمایند که مصرف روزانه عصاره کنگر فرنگی می تواند نشانه های این بیماری را کاهش دهد و بهبودی بیماران را در پی داشته باشد. در یک آزمایش، بیماران با مصرف عصاره کنگر فرنگی به مدت 6 هفته با نتایج مثبتی روبه رو شدند و این عصاره را به میزان سایر داروهای مناسب برای روده تحریک پذیر تأثیرگذار دانستند. بعضی هم ادعا کردند که عصاره کنگر تأثیر بیشتری در مقایسه با داروهای ضداسهال و ملین داشته است.

مطالعه دیگری هم نشان داده مصرف روزانه 1 تا 2 کپسول عصاره برگ کنگر فرنگی به مدت 2 ماه با کاهش 26 درصدی نشانه های این بیماری و بعلاوه بهبود 20 درصدی کیفیت زندگی همراه بوده است.

عصاره کنگر فرنگی می تواند به روش های مختلفی نشانه های سندرم روده تحریک پذیر را کاهش دهد. برای نمونه، در یک آزمایش روی جانوران دیده شد که ترکیبات خاص موجود در کنگر دارای خواص ضد گرفتگی ماهیچه ها هستند و به همین شیوه اسپاسم عضلانی رایج در این بیماری را متوقف می نمایند. مطالعه دیگری هم نشان داده پریبیوتیک های موجود در کنگر سلامت روده ها را بهبود می بخشند و خطرات سندرم روده تحریک پذیر را کاهش می دهند.

7. منجر به کاهش قند خون می شوند

خواص کنگر جدا از تنظیم فشار خون شامل کاهش قند خون هم می گردد. پژوهش گران در چندین آزمایش مشاهده نموده اند که ترکیبات خاص موجود در کنگر فرنگی و آنتی اکسیدان های آن می توانند قند خون را کاهش دهند و بعلاوه به لاغری و بهبود سوخت وساز بدن یاری نمایند.

8. انواع کنگر دارای خواص ضدسرطانی هستند

آزمایش هایی که روی جانوران صورت گرفته نشان می دهند عصاره کنگر فرنگی جلوی رشد سرطان را می گیرد. بعضی آنتی اکسیدان های موجود در این گیاه از جمله روتین، کوئرستین، سیلیمارین و گالیک اسید دارای خواص ضدسرطانی هستند و به پیشگیری از ابتلا به این بیماری یاری می نمایند.

با وجود این نتایج مثبت و امیدوارنماینده، هنوز هیچ آزمایش انسانی درباره این موضوع صورت نگرفته و همچنان به پژوهش های بیشتری احتیاج است. ولی با توجه به سایر فواید کنگر می توانیم امیدوار باشیم که این ماده غذایی برای کاهش خطر سرطان هم مفید است و مصرف آن می تواند سلامت کلی بدن را بهبود ببخشد.

چگونه می توانید کنگر را به برنامه غذایی خود اضافه کنید؟

شما می توانید کنگر را به صورت بخارپز، آب پز، کبابی، برشته یا سرخ شده به تنهایی مصرف نموده یا آن را به انواع غذاها و خورش ها اضافه کنید. ریز کردن ساقه کنگر خام و اضافه کردن آن به انواع سالادها هم می تواند طعم و تنوع خوبی به غذای شما بدهد.

به طور کلی، این ماده غذایی را می توانید به همراه ادویه ها و خوراکی های دیگر مصرف کنید و در این زمینه کاملا دستتان باز است. البته از آنجا که کنگر طبع گرم دارد بهتر است آن را با ماست مصرف کنید.

کنگر تازه برای تهیه خورش بسیار مناسب است. خورش کنگر طعم بسیار خوبی دارد و از غذاهای محبوب به شمار می رود. شما بعلاوه می توانید کنگر را به خورش های دیگری مانند قرمه سبزی اضافه کنید و از طعم لذیذ آن لذت ببرید.

جدا از این ها، استفاده از گیاه خشک کنگر به عنوان دمنوش هم راه چاره مناسبی خواهد بود. شما می توانید این دمنوش را در آب جوش دم کنید و از خواص دمنوش کنگر برای سلامتی بهره مند شوید.

عوارض جانبی و مضرات کنگر

مصرف انواع کنگر و عصاره آن ها فواید زیادی دارد و به طور کلی بی خطر به شمار می رود و عوارض جانبی کمی دارد. با وجود این، استفاده از این گیاهان برای بچه ها و زنان باردار یا شیرده پیشنهاد نمی گردد. از آنجایی که پژوهش های دقیقی درباره مصرف کنگر برای این دسته از مردم صورت نگرفته نمی توانیم از مفید یا مضر بودن آن به طور قطعی مطمئن باشیم.

افزون بر این، افرادی که دارای بیماری ها و مسائل خاصی از جمله بیماری های شدید کلیوی یا کبدی هستند نباید از انواع کنگر استفاده نمایند. برای این موضوع باید با یک پزشک متخصص مشورت کنید و از او هدایت بگیرید.

بعضی افراد هم ممکن است به کنگر ایرانی یا کنگر فرنگی و عصاره آن ها حساسیت داشته باشند و واکنش بدی نشان دهند. خطرات کنگر برای کسانی که به گیاهان هم خانواده کنگر مانند گل مروارید، گل آفتابگردان، گل داوودی و گل جعفری حساسیت دارند بیشتر هم خواهد بود.

جدا از این، از آنجا که کنگر منجر به تحریک کیسه صفرا و انقباض آن می گردد، در صورتی که به سنگ کیسه صفرا دچار هستید نباید کنگر مصرف کنید. مصرف کنگر برای این افراد خطرناک است و می تواند انسداد مجاری و حتی پارگی کیسه صفرا را در پی داشته باشد.

برترین کار این است که پیش از مصرف انواع کنگر و عصاره آن ها با یک پزشک مشورت کنید و ببینید مسئله ای برای استفاده از این گیاهان دارید یا خیر. در صورتی که بدنتان با کنگر سازگار باشد می توانید آن را مصرف کنید تا از فوایدی که نام بردیم بهره مند شوید.

سخن پایانی

کنگر یک ماده غذایی غنی و مغذی است که می تواند فواید زیادی برای سلامتی داشته باشد. شما با اضافه کردن این گیاه به غذاهای خود می توانید سطح کلسترول بد بدن را کاهش دهید، فشار خون و قند خون خود را تنظیم کنید، کبد چرب را درمان کنید، سلامت دستگاه گوارش را بهبود ببخشید، جلوی خطرات سندرم روده تحریک پذیر را بگیرید و بعلاوه خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهید.

راه های گوناگونی برای مصرف کنگر وجود دارند و شما به آسانی می توانید این ماده غذایی را به رژیم خود اضافه کنید. البته حواستان باشد بعضی از مردم ممکن است به این گیاه حساسیت داشته باشند. بعلاوه در بعضی شرایط بهتر است کنگر مصرف نکنید. برای این موضوع باید با یک پزشک متخصص مشورت کنید و ببینید آیا کنگر برای شما مناسب است یا خیر. در صورتی که مسئله ای نداشته باشید می توانید این گیاه را به غذاهای خود اضافه کنید و از خواص بی نظیر کنگر برای سلامتی بهره مند شوید.

این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت وبلاگ خلیج اپ مگ را بخوانید.

منابع: Healthline, PlantZAfrica

درباره کنگر و فواید آن

کنگر چیست؟

کنگر یک نوع گیاه خودرو است که برگ های خاردار و ساقه های ضخیم شبیه به کرفس دارد و از آن به صورت پخته در سوپ یا خورش و بعلاوه به صورت خام در انواع سالادها استفاده می گردد.

کنگر چه فوایدی برای سلامتی دارد؟

شما با مصرف منظم کنگر می توانید سطح کلسترول بد بدن را کاهش دهید، فشار خون و قند خون خود را تنظیم کنید، کبد چرب را درمان کنید، سلامت دستگاه گوارش را بهبود ببخشید، جلوی خطرات سندرم روده تحریک پذیر را بگیرید و بعلاوه خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهید.

طبع کنگر چیست؟

کنگر طبع گرم و خشک دارد. به همین علت بسیاری از مردم آن را به همراه ماست مصرف می نمایند.

خواص کنگر در طب سنتی چیست؟

کنگر قدمت بالایی در طب سنتی دارد و از عصاره برگ و ریشه آن برای درمان انواع بیماری ها و مسائل از جمله سوءهاضمه، ناراحتی های گوارشی، کم خونی و کبد چرب استفاده می گردد.

دمنوش کنگر چیست؟

دمنوش کنگر از برگ، ساقه و ریشه این گیاه به دست می آید. شما می توانید کنگر را به صورت دمنوش هم مصرف کنید و از خواص دمنوش کنگر بهره مند شوید. این دمنوش خاصیت ضدالتهابی دارد و به پاکسازی کبد و کلیه ها یاری می نماید.

منبع: دیجیکالا مگ

به "خواص کنگر برای سلامتی؛ 8 فایده بی نظیر این گیاه که باید بدانید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواص کنگر برای سلامتی؛ 8 فایده بی نظیر این گیاه که باید بدانید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید