توسعه گردشگری الولک در کشاکش تضاد منافع

به گزارش وبلاگ خلیج اپ، روستای الولک واقع در شهرستان قزوین این روزها در مسیر توسعه گردشگری با تضاد منافع بین سرمایه گذار و روستاییان روبرو شده که این مساله در شرایطی که استان گام های خوبی را در این بخش برداشته به هیچ عنوان مناسب نیست.

توسعه گردشگری الولک در کشاکش تضاد منافع

به گزارش وبلاگ خلیج اپ، موضوع توریستی روستایی که جزیی از صنعت توریستی نیز به شمار میرود این روزها می تواند نقش بسیار مهم و حیاتی را در توانمندسازی مردم محلی، تنوع بخشی به رشد اقتصاد و خلق فرصت های شغلی ایفا نماید.

یکی از راه های تقویت توریستی روستایی استفاده از ظرفیت سرمایه گذاری است، به همین دلیل پژوهش های انجام شده نشان می دهد که بین عوامل اجرایی و سرمایه گذاری در حوزه توریستی روستایی رابطه مستقیمی وجود دارد.

همه این موارد تنها در شرایطی محقق می گردد که شاهد ارتباط مناسب و همگرایی بین روستاییان و عوامل سرمایه گذاری باشیم، در غیر این صورت وضع موجود جوابگوی اهداف اصلی نخواهد بود.

به عنوان مثال، مواردی وجود داشته که بین ساکنان روستا و حوزه سرمایه گذاری تضاد منافع ایجاد شده است، یعنی منفعت یکی از طرفین به ضرر دیگری ختم می گردد که نمونه شاخص چنین تضاد منافعی را می توان در روستای هدف توریستی الولک قزوین جستجو کرد، روستایی در 12 کیلومتری شمال مرکز استان که به عنوان بزرگترین روستای کوهپایه این شهرستان نیز شناخته می گردد.

مردم روستای الولک به زبان تاتی سخن می گویند و روستا نیز دارای آثار تاریخی همانند مقبره و کوه سلطان قیس یا سلطان اویس و نیز کافر گنبد است

این در حالی است که سرمایه گذار حاضر در حوزه توریستی این روستا برروی سنگ فرش کردن معابر و قدیمی بودن خانه ها اصرار دارد، تحمیل بعضی موارد این چنینی به روستا موجبات ناراحتی اهالی روستا را فراهم نموده است.

قوانین نبایستی از سوی سرمایه گذار توریستی به روستا تحمیل گردد

فرحناز کاظمی، دهیار روستای الولک در خصوص تضاد منافع روستاییان با سرمایه گذار به خبرنگار ایرنا گفت: ما مخالف سرمایه گذار در این حوزه نیستیم، مساله تنها بحث اختلاف نظر بین سرمایه گذار و ساکنان روستا است، وگرنه افراد غریبه به روستا تردد نموده و یا سکونت دارند و هیچ مسئله ای بین آنها و روستاییان وجود ندارد.

وی افزود: سرمایه گذار می خواهد قوانینی را بر ما تحمیل کند که موجب ناراحتی مردم روستا شده است، ساکنان روستای الولک طبق سنت های خودشان زندگی می نمایند و نمی توانند همه چیز را نادیده بگیرند.

کاظمی توضیح داد: سرمایه گذار می گوید خانه باید قدیمی باشد و بافت کوچه سنگ فرش بماند، تحمیل چنین مواردی به روستاییان بسیار سخت است.

به گفته این دهیار، روستای الولک اگرچه به عنوان مقصد توریستی انتخاب شده است، اما تا به امروز فقط ضرر آن شامل حال روستاییان بوده تا جایی که به عنوان مثال اراضی پشت چشمه روستا امروز تبدیل به محل پارک خودروها شده که هیچ پولی هم بابت آن به روستاییان پرداخت نمی گردد.

کاظمی بیان نمود: ما به سرمایه گذار می گوییم زمین را خریداری کند، می گوید پول ندارم، زمینی که امروز قیمت آن به چند میلیارد تومان رسیده است، چرا باید خالی بماند و برای یک سرمایه گذار به پارکینگ تبدیل گردد؟ آیا این درست است که سرمایه گذار به پول برسد و چیزی دست مردم روستا را نگیرد؟

دهیار روستای الولک با بیان اینکه بعضی از اراضی در اختیار طرح های سرمایه گذاری می تواند با تبدیل به تجاری شدن برای روستاییان عایدیزایی ایجاد کند، گفت: مردم روستا خودشان می توانند از ظرفیت های محیطی استفاده نموده و اقتصاد روستا را متحول سازند، قطعا هنگامی که ببینیم یک سرمایه گذار می آید و مردم ما را اذیت می نماید، از این پس خواستار حضور هیچ سرمایه گذاری نخواهیم بود.

کاظمی با انتقاد از بعضی رفتارها در حوزه سرمایه گذاری توریستی، اعلام نمود: ما تبلیغ می کنیم توریستی خوب است و 10 درصد از عایدی آن باید به دهیاری تعلق بگیرد، اما موارد این چنینی تنها برروی کاغذ نوشته می گردد و هیچگاه به مرحله اجرا و عمل نمی رسد.

وی افزود: سرمایه گذار به خاطر اینکه توریست به مسیرهای روستایی علاقه دارد، جلوی آسفالت شدن معابر را گرفته است، در حالی که بزرگان روستا با کلی پیگیری از نمایندگان مجلس توانستند مجوز آسفالت بگیرند، ضمن اینکه وجود سنگ فرش باعث لیز خوردن خودروها در زمستان می گردد، اما سرمایه گذار اصرار دارد معابر سنگ فرش بماند.

دهیار روستای الولک اعلام نمود: متاسفانه بارها مشاهده شده افرادی تحت عنوان سرمایه گذار به روستا می آیند و اقلام و محصولات این روستا را خریداری نموده و با چند برابر قیمت به مردم می فروشند، مثلا نان شیرمال پنج هزار تومانی را 10 هزار تومان به توریست می فروشند، این موارد حتی در بعضی از محصولات باغی مثل گردو نیز قابل مشاهده است.

سیما و منظر روستایی باید حفظ گردد، استفاده از مصالح شهری در روستاها پیوستگی روستایی را به هم می ریزد

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و توریستی استان قزوین نیز در رابطه با فضای تضاد منافع در بعضی از روستاها اظهار کرد: وجود چنین پیامدهایی به طور قطع علل و دلایل عدیده ای دارد، به نظرم متخصصان و پژوهشگران باید روی این حوزه تحقیق نمایند و حتی به عنوان یک انتها نامه دانشگاهی آن را مورد آنالیز قرار دهند.

علیرضا خزائلی افزود: ما امروز در روستاها شاهد میل شدید سمتی شدن شهری هستیم، روستاهای بسیاری وجود دارند که فضاهای داخلی آنها رنگ و بوی شهری به خود گرفته است.

وی توضیح داد: امروز در معماری و عمران روستاها شاهد استفاده از مصالحی هستیم که در شهرها استفاده می گردد، بخش اعظمی از مصارف لبنی مردم روستا به شکل کارخانه ای تهیه می گردد و به طور کلی شاهد دگرگونی در فضای داخلی روستا می باشیم.

خزائلی با بیان اینکه روستا با هویت روستایی جذابیت دارد، گفت: سرمایه گذارها می خواهند خود واقعی روستا را حفظ نمایند تا جاذبه های توریستی را توسعه و افزایش دهند.

این مسوول ادامه داد: توریست نمی خواهد در معابر و کوچه های روستایی سنگ فرش و آسفالت ببیند، چرا که هیچ تقاوتی با شهر ندارد، بر همین اساس میراث فرهنگی استان به شدت بر حفظ بافت پیوسته و منسجم روستایی تاکید دارد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و توریستی استان قزوین تاکید نمود: باید این آگاهی در بین جامعه روستاییان افزایش یابد که با زیست ساده روستایی آشنا شوند، این زیست روستایی اگرچه با رشد و پیشرفت و تکنولوژی مثل گازرسانی و انرژی تسهیل شده است، اما نباید ساختار آن تغییر پیدا کند.

خزائلی بر سیما و منظر روستایی تاکید نمود و یادآور شد: مشکل ما ساخت و سازهای نو نیست، بلکه اعمال سلیقه در ساخت و سازهاست، به عنوان مثال سیما و منظر روستایی برای ما بسیار مهم هستند و نبایستی از مصالحی که به افت روستا صدمه می زند استفاده کنیم، یا مثلا بلند مرتبه سازی در روستا هیچ توجیه منطقی ندارد و فقط چهره روستا را تخریب می نماید.

وی اعلام نمود: استدلال ما این است که محیط زیست یک روستا با اقتضاعات تاریخی به تعادل رسیده و برهم زدن این تعادل موجب آسیب آن خواهد شد، اگر عده ای بخواهند تداوم و یکپارچگی روستا را برهم بزنند، با انواع بازخوردهای منفی در طبیعت روبرو خواهند شد.

این مسوول افزود: بسیاری از واکنش ها در این زمینه از سوی روستاییان تعجب آور است، مثلا مخالفت روستاییان با سنگ فرش شدن معابر روستا در حالی که هزینه مصالح سنگ فرش از آسفالت گران تر و بادوام تر است، جای تعجب دارد.

وی ادامه داد: درخواست ما این است که در استان قزوین دعوت کنیم از دانشجویان و افراد صاحب نظر که پروژه ها و تحصیلات تکمیلی را در ابعاد و میزان های مختلف این موضوع را مورد آنالیز قرار دهند تا یاری حال ساکنان روستا و دولت باشند.

توریستی روستایی باید مشمول رفاه روستاییان گردد

مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری قزوین نیز در این رابطه اظهار کرد: یکی از کارهای مهم در حوزه روستایی ایجاد امکان برای توسعه توریستی و بعلاوه بهره مندی ساکنان روستا از این امکان است.

لیلا غریب با بیان اینکه تا به امروز برطرف مسائل توریستی روستاهایی مانند اوان یا الولک در دستور کار قرار گرفته است، تاکید نمود: یکی از مسائل روستاها در این حوزه، نبود زبان و فهم مشترک بین سرمایه گذار و ساکنان روستا است که همین مساله نیز نمی تواند چندان برروی منافع مشترک ایجاد تمرکز ایجاد کند.

وی با بیان اینکه روستاییان بایستی از تمامی منافع و امکانات روستا بهره مند باشند، اعلام نمود: سرمایه گذار باید طرحی ارایه دهد که روستاییان را برای همکاری متقابل و تعامل بیشتر قانع کند.

غریب بر آموزش و فرهنگ سازی در جوامع محلی و بعلاوه اهمیت جذب توریست تاکید نمود و اضافه نمود: اداره کل میراث فرهنگی به عنوان متولی حوزه توریستی باید به فرهنگ سازی در جوامع محلی اقدام کند و روستاییان را قانغ کند که ورود سرمایه گذار موجب تحول مالی روستا می گردد.

غریب اعلام نمود: به طور حتم با توسعه توریستی، فعالیت اقتصاد روستایی بیش از پیش رونق گرفته و به توانمندی جوامع محلی منجر می گردد، بنابراین پذیرش یک سرمایه گذار در روستا از سوی جوامع محلی باید مورد توجه قرار گیرد.

نیم نگاه:

با توجه به اظهارات مسوولان و روستاییان الولک پیشنهاد می گردد برای برطرف این معضل از روش حذف تضاد منفعتی استفاده کرد، یعنی سازوکاری دیده گردد که منفعت هر دو گروه در جای سومی مدیریت و برنامه ریزی گردد؛ در مواردی نیز که منفعت گروهی در ضدیت با گروه مقابل واقع شده است و اجرای آن لازم است، باید از روش های جایگزین استفاده کرد که به نفع هیچ کدام از طرفین نباشد.

منبع: دنیای سفر

به "توسعه گردشگری الولک در کشاکش تضاد منافع" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "توسعه گردشگری الولک در کشاکش تضاد منافع"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید