تغییر شکل دادن قلب، ناخن و دیگر بلاهای فضایی!
به گزارش وبلاگ خلیج اپ، از دیگر عجایب سفر در فضا، افزایش قدی است که طی این سفر اتفاق می افتد. به محض خارج شدن از جو، گرانش زمین به نزدیک صفر می رسد و این موضوع باعث می گردد که فشار واردشده روی ستون فقرات به مقدار قابل ملاحظه ای کاهش پیدا کند. کم شدن این فشار نیز به نوبه خود سبب می گردد که قد فضانوردان چند سانتی متر بلندتر گردد.

زومیت نوشت: خارج شدن از جو زمین، فقط تجربه شناورشدن در محیط نیست. اتفاقات شگفت انگیز و البته دردسرساز دیگری نیز هستند که فقط در فضا می توان آن ها را تجربه کرد.
وقتی صحبت از فضا و فضانوردی به میان می آید، همه ما به یاد فیلم های بسیار جذابی می افتیم که در آن ها اتفاقات عجیبی برای فضانوردان رخ می دهند.
قلب انسان در فضا تغییر شکل می دهد
شاید کمی عجیب و حتی باورنکردنی به نظر برسد که سفر به فضا باعث تغییر شکل قلب گردد؛ اما چنین چیزی در واقعیت اتفاق می افتد و آنالیز های علمی هم آن را ثابت نموده اند. کم کارشدن قلب و پمپاژ کم تر خون به وسیله آن، کم شدن حجم عضله های این اندام را در پی دارد و این موضوع نیز در نهایت باعث می گردد که قلب فضانوردان درحدود 9.4 درصد کروی تر گردد.
باوجود موقتی بودن این شرایط، بعضی از پزشکان بر این باور هستند که کم شدن حجم قلب انسان در سفرهای فضایی ممکن است عواقب جدی در پی داشته باشد. به گزارش ناسا محققان درحال تحقیق روی این موضوع هستند و نتایج این آنالیز علاوه بر یاری به فضانوردان، انسان های معمولی و ساکنین کره زمین را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
احتمال بروز مسائل روانی در فضا وجود دارد
زندگی در جو خارج از زمین با مسائل متعددی همراه است. تغییر شرایط زندگی و تجربه محیطی کاملا متفاوت با شرایطی بسیار خاص، فشارهای روانی متعددی روی فضانوردان وارد می آورد. این مسائل سبب می شوند تا فضانوردان شرایط روانی ویژه ای را تجربه نمایند و مستعد ابتلا به مسائل مختلفی مانند اضطراب و افسردگی باشند.
دوربودن از خانواده، عدم برخورداری از امکانات ساده ای مانند نور خورشید یا حتی غذای تازه و کار سنگین، ازجمله دلایلی هستند که فضانوردان را در معرض ابتلا به بیماری های روانی مختلف قرار می دهند.
بینایی انسان در فضا کاهش پیدا می نماید
اختلال بینایی ناشی از فشار درون جمجمه یا VIIP یکی دیگر از عجایب سفر در فضا است که فضانوردان با آن روبرو هستند. این مشکل برای اولین بار در سال 2005 و در فضانوردی به نام جان فلیپس مشاهده شد. واشینگتن پست در مطلبی به آنالیز این موضوع می پردازد و اعلام می نماید که فیلیپس پس از بازگشت از سفر فضایی خود با افت قابل ملاحظه در بینایی روبرو شد. این اتفاق مقدمات تحقیقات پژوهشگران را برای آنالیز های بیشتر فراهم آورد.
پژوهش های تکمیلی نشان دهنده تغییرات ظاهری چشم فضانوردان و افت قدرت بینایی آن ها پس از برگشت از سفر فضایی بود. درحال حاضر تنها علت احتمالی که برای بروز چنین شرایطی مطرح شده، فقدان جاذبه و ایجاد فشار مضاعف روی جمجمه فضانوردان است؛ البته تحقیقات در این زمینه ادامه دارد و هنوز نمی توان با قطعیت علت معینی برای بروز این شرایط مطرح کرد.
فضانوردان ممکن است ناخن های خود را ازدست بدهند
همان طور که می دانید، فضانوردان برای انجام ماموریت های خود در فضا از لباس های مخصوصی استفاده می نمایند که دستکش های فضانوردی نیز جزئی از آن ها است. این دستکش ها به گونه ای طراحی شده اند که باعث می شوند فشار زیادی به دست ها و ناخن های فضانوردان وارد گردد؛ این موضوع هم در نهایت به افتادن ناخن آن ها منجر می گردد.
درست است که افتادن ناخن های دست یا متورم شدن آن ها موضوع ساده ای نیست که بتوان به راحتی از کنار آن گذشت؛ اما به نظر می رسد که انجام تحقیقات بیشتر برای طراحی دستکش های مناسب تر می تواند احتمال بروز این مشکل را به حداقل برساند و فضانوردان در آینده با چنین مسئله ای روبرو نخواهند بود.
قد انسان در فضا بلندتر می گردد
از دیگر عجایب سفر در فضا که آن را به یکی از سفرهای موردعلاقه افراد عادی هم تبدیل می نماید، افزایش قدی است که طی این سفر اتفاق می افتد. به محض خارج شدن از جو زمین، گرانش به نزدیک صفر می رسد و این موضوع باعث می گردد که فشار واردشده روی ستون فقرات به مقدار قابل ملاحظه ای کاهش پیدا کند. کم شدن این فشار نیز به نوبه خود سبب می گردد که قد فضانوردان چند سانتی متر بلندتر گردد.
یکی از آنالیز هایی که صحت این موضوع را تایید می نماید، پژوهشی است که دانشمندان ناسا روی دو برادر دوقلو انجام دادند. در این مطالعه یکی از دوقلوها سفری 342 روزه به فضا داشت و برادر دیگر روی کره زمین مورد آنالیز نهاده شد. نتیجه این تحقیق و تحقیقات دیگر معین کرد که قد فضانوردان پس از سفر فضایی، به طور میانگین درحدود 2 تا 5 سانتی متر افزایش پیدا می نماید.
منبع: عصر ایران