چهار طاقی بازه هور یکی از آثار تاریخی خراسان رضوی است

به گزارش وبلاگ خلیج اپ، ایسنا/ براساس آخرین خبرهای بدست رسیده، چهار طاقی بازه هور یکی از آثار تاریخی خراسان رضوی است.

چهار طاقی بازه هور یکی از آثار تاریخی خراسان رضوی است

لغت بازه هور از دو کلمه تشکیل شده است. بازه در لهجه مشهدی به معنای دهنه بین دو کوه و تنگه و هور در زبان فارسی به معنای خورشید است.

چهار طاقی بازه هور در فاصله 75 کیلومتری جنوب شرق مشهد و جانب شرقی راه قدیمی که خراسان را با سیستان و کرمان متصل مینموده و روی تپه ای با ارتفاع حدود 13 متر از سطح جاده بالاتر است، قرار گرفته است. روستای رباط سفید و بازه هور با فاصله 1.5 کیلومتری و 3 کیلومتری نزدیکترین آبادی ها به این بنا هستند. در 350 متری جنوب غربی چهار طاقی گردنه کوهستانی قرار گرفته است که قلعه دختر در این مکان واقع و بر چهار طاقی مشرف است.

محمود طغرایی، مسئول ثبت آثار ملی اداره کل میراث فرهنگی، جهانگردی و صنایع دستی خراسان رضوی اظهار کرد: بنای چهار طاقی بازه هور یکی از مهمترین بناهای بجای مانده از دوره ساسانی در شمال شرق ایران است. این بنا اولین اثر ثبت ملی خراسان است. پژوهشگران مشرق شناس و متخصصان ایرانی زیادی در مورد کارکرد بنای بازه هور اظهارنظر نموده اند و اغلب آن را بنای مذهبی و عمدتا یک آتشکده معرفی می نمایند.

وی با اشاره به اینکه پژوهش های باستان شناسی اخیرا این بنا را بسیار با اهمیت دانسته اند، اضافه نمود: در کنار آن یک بنای ستون دار شناسایی شده که با چهار طاقی یک مجموعه بوده است. هرچند این مجموعه می تواند یک آتشکده باشد اما هنوز این موضوع به صورت قطعی اثبات نشده است. آنالیز های اخیر باستان شناسی نشان می دهد که در منطقه بازه هور که بیش از 20 هکتار است، شاهد یک مجموعه مهم مذهبی به نام قلعه دختر، چهار طاقی و چند محدوده باستانی دیگر هستیم که تمام آنها در برنامه طرح عرصه و حریم قرار دارند.

مسئول ثبت آثار ملی اداره کل میراث فرهنگی، جهانگردی و صنایع دستی خراسان رضوی عنوان نمود: مهمترین ویژگی این مجموعه تاریخی، وجود چندین اثر و بنا در آن و ظرفیت فوق العاده آن برای تبدیل به هدف جهانگردی و سایت موزه است. دسترسی مناسب، آب و هوای مطلوب جهانگردی، زیرساخت جاده و امکانات لازم از عواملی است که این بخش را به یک مقصد خوب جهانگردی تبدیل می نماید. این مجموعه آثار بخش مهمی از تاریخ خراسان قبل از اسلام را معرفی می نماید.

وی توضیح داد: میراث فرهنگی از 70 سال قبل تا به امروز نسبت به بازسازی، حفاظت و معین حریم بنای چهار طاقی اقدام نموده است. در سالهای اخیر و بویژه پس از کاوش های باستان شناسی، برنامه معین عرصه و حریم آن را انجام داده و از بستر تاریخی مجموعه در مقابل تخریب معدنکاران گچ محافظت نموده است.

طغرایی در مورد برنامه های اداره کل میراث فرهنگی، جهانگردی و صنایع دستی استان بیان نمود: برنامه درازمدت اداره کل شامل تهیه طرح جهانگردی مجموعه و ادامه کاوش های باستان شناسی، ساماندهی محوطه و بازسازی، بازسازی و ایجاد سایت موزه در آنجاست؛ به طوری که مکانی مناسب برای بازدید جهانگردان ایجاد گردد.

وی بیان نمود: در صورتی که طرح های اداره کل میراث فرهنگی، جهانگردی و صنایع دستی استان در این مجموعه به ثمر بنشیند یک مقصد ارزشمند که دارای جنبه تاریخی و تفریحی است، ایجاد می گردد. این مجموعه در راستا راه بین المللی استان های جنوبی به سمت مشهد است و می تواند جهانگردان زیادی به خود جذب کند.

مسئول ثبت آثار ملی اداره کل میراث فرهنگی، جهانگردی و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: تهیه برنامه های آگاهی رسان، نصب تابلوهای راهنما، دعوت از گروه های بازدیدنماینده مانند دانشگاهیان، مدارس، گروهای مردم نهاد می تواند مجموعه را معرفی کند. البته مهمترین اقدام در راستای جذب جهانگرد ایجاد امکانات مناسب و ارائه خدمات قابل قبول است. تا به امروز فقط جهانگردان بازیدهای شخصی داشتند و انبوه جهانگرد به این منطقه نیامده است.

وی در پاسخ به زمان آماده سازی این منطقه جهانگردی گفت: پیش از حضور انبوه جهانگردان باید زیرساخت هایی مانند راستا جهانگرد، سرویس های بهداشتی، محلی موقت برای استراحت، آب شرب و... ایجاد گردد. در حال حاضر طرح اولیه ارائه شده است. در نهایت پس از جذب اعتبارات لازم به زیرساخت های لازم پرداخته خواهد شد.

طغرایی در مورد جذب اعتبارات بیان نمود: اول باید تصمیم کلی در مورد طرح جهانگردی بازه هور گرفته گردد و سپس سرمایه گذاران را دعوت می کنیم تا طرح را ببینند. مراحل ابتدایی را نیز میتوان از اعتبارات دولتی تامین کرد. در هر حال ابتدا باید کلیات طرح جهانگردی مورد تایید قرار گیرد.

منبع: همگردی

به "چهار طاقی بازه هور یکی از آثار تاریخی خراسان رضوی است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چهار طاقی بازه هور یکی از آثار تاریخی خراسان رضوی است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید